Google+ Followers

wtorek, 29 września 2015

Powidła BEZ MIESZANIA W GARZE od Agness... przyjemny szoczek...

W nawiązaniu do mojego przedostatniego posta, mogę spokojnie powiedzieć, że jednak przygotowałam małe co nie co na zimę... 
Stało się to za sprawą jednej z blogerek, która udostępniła chyba najłatwiejszy na świecie przepis... 
Mowa o powidłach śliwkowych. 
Sprawa jest szybka, łatwa i chyba mogę nawet dopowiedzieć, że i przyjemna... 
Wszyscy przecież wiemy ile czasu i nieustannego mieszania w garze zabiera przygotowanie tegoż smakołyku. 

A zatem podaję przepis: 
3 kg śliwek
1/2 kg cukru
3 łyżki octu ( ja dodałam ocet winny)



Wykonanie: 
Do garnka włożyć obrane z pestek śliwki, zasypać cukrem, wlać ocet, Wszystko wymieszać i odstawić na 24 godziny. Następnie ( nie mieszać!!!) postawić odkryty garnek na średnim ogniu. ( kuchenka elektryczna na 4), gotować 3 godziny. Nie mieszać!!! 
Od tej chwili powidła same się robią, no i co najważniejsze są przepyszne!!!
Dzięki Agness! 

Dokładny przepis znajduje się na blogu Klimaty Agnes POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA



14 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że powidła zasmakowały Ci. Ja już od kilku lat innych nie robię :)) Oszczędność czasu i całe gary, a wcześniej niejeden przypaliłam ;)))
    Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo, tak z tymi przypalonymi garami to święta racja, znam to nazbyt dobrze. A tu, powidła robią się same i gary całe. Serdeczności

      Usuń
  2. Apetycznie śliwkowo :) smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałoby się coś takiego do herbaty na moje gardło. Zupełnie odmawia mi posłuszeństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidełka na gardło??? Myślisz, ze pomogłyby? :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. dziękuję za przepis, jest super, na pewno wypróbuję :)
    Jolka

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje powidła już w słoiczkach:) I czekają na to, by je zjęśc:) Uwielbiam powidła chyba najvardziej ze wszystkich dżemów:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, to super! Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny! Powidła śliwkowe też należą do moich ulubionych. Serdeczności przesyłam

      Usuń
  6. Oooo i w dodatku bez mieszania...:) mniam
    PS. Zaprosiłam Cię do zabawy u mnie na blogu:)
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  7. W zwykłym garnku czy z jakąś powłoką "nieprzywieralną"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W najzwyklejszym garnku... Przyznam, że też miałam obiekcje, ale zupełnie niepotrzebnie. Garnek nie przypala się i tyle... Naprawdę polecam ten przepis, pozdrawiam

      Usuń