Google+ Followers

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

OKAZUJE SIĘ, ŻE JAJKA POWINNIŚMY JEŚĆ DO WOLI...

Okazuje się, że organizm ludzki jest najmniej przygotowanym organizmem do życia na Ziemi. Nie potrafimy samodzielnie wyprodukować sobie białka, gdyż człowiek w odróżnieniu od zwierząt nie potrafi wytworzyć 8 z 22 aminokwasów niezbędnych do jego tworzenia. 
Podając za dr Jadwigą Kempisty, własnie jajko jest takim wspaniałym produktem, który zawiera te wszystkie 8 aminokwasów.
Jedzmy jajka!!! 
A co z cholesterolem, który sprawia, że raczej nauczeni jesteśmy do dawkowania jaj z dużym umiarem ?
I tu uwaga !!! 
Eureka!!! 
Otóż jajko oprócz złego cholesterolu, zawiera olbrzymią ilość lizyny, która trawi cholesterol zawarty w jajku, a także wypłukuje ten zgromadzony w naszych naczyniach krwionośnych. 
Jak mówi p. dr J. Kempisty - "Jajkiem leczę podwyższony cholesterol"
Pamiętać należy jednak, że  w/w lizyna ginie w temperaturze powyżej 92 º C. 
Fenomenem jednak okazuje się fakt, że gdy gotujesz jajko w temperaturze 100 º C, to wewnątrz temperatura nie przekracza jednak 92 º C, pod warunkiem, że skorupka nie ulegnie pęknięciu, musi ona pozostać w całości. 
Czyli, jeśli zrobisz sobie jajecznicę, niszczysz lizynę, a w efekcie zjadasz zły cholesterol.




26 komentarzy:

  1. Zawsze wiedziałam, że bez jej jest trudniej :)

    więc nigdy sobie ich i mojej rodzinie nie odmawiałam... pamięć ciała jednak jest ważna, słuchanie siebie i potrzeb, to istota świadomości :) że tak się wyrażę :)

    kiss pięknoto i miej piękny dzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "pamięć ciała" - o tak, według mnie jest to najlepszy intuicyjny przewodnik w wielu dziedzinach życia, a także w kwestii zdrowego odżywiania. Buziaki Aniołku

      Usuń
  2. aaa i jeszcze objadam się solą himalajską :) dla równowagi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytaj, bardzo dobra sól :)

      Usuń
    2. Sprawdzę Małgoś i poczytam na pewno, buziak

      Usuń
    3. Poczytałam, zamowiłam w sklepie eko i czekam na tę rożową moc

      Usuń
  3. Tak jak ze wszystkim potrzebna równowaga.
    Jem jajka i je nie liczę,
    ale dobrze,że uczeni też dochodzą do wniosku,
    że jajko jest potrzebne człowiekowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że ta wiedza z takimi oporami do nas dociera. Serdeczności

      Usuń
  4. Zatem należy jeść jajka na miękko, tak?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na miękko, na twardo, można tez pić surowe, ale ja raczej unikam w obawie przed salmonellą. Jednak nie poleca się tych kupionych w sklepie. Najlepiej zaopatrywać się w jaja u znajomego wiejskiego gospodarza, gdzie kury spacerują po zagrodzie, a w ich jadłospisie znajduje się pokrzywa, ziarno, mlecz, trawę, nawet piasek. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Tylko, że ja nie lubię jajek... :(... Ale jem. Wiem, że są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... A zatem aminokwasów do budowy białka musisz szukać gdzie indziej... szkoda, bo jajko zawiera cały komplet (czyli 8) Serdeczności

      Usuń
  6. a ja uwielbiam bialka, zoltek raczej nie jadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego, co mi wiadomo, powinno się zjadać to i to.... no ale cóż... każdy lubi to, co lubi :) :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Słyszałam o tej stałej temperaturze jajka pod warunkiem, że nie będzie pęknięte.
    Często o jajkach słyszy się rozmaite nowości.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Wspaniała to kura, znosząca "złote jajka" - złote - czytaj: zdrowe... Serdeczności przesyłam

      Usuń
  8. *A "kogel mogel":)Kiedyś miałem koguta"-bandyta"był-atakował bez ostrzeżenia.

    flyingskung.com/live.php
    vimeo.com/31241154
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jajka powiadasz...? Jadam:-) Lubie...Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak się bada, że temperatura nie przekracza w jajku 92 stopni bez naruszania skorupki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już zostało stwierdzone naukowo, a jak się bada? Nie wiem... Może poddawano jajka różnej temperaturze i sprawdzano w jakiej pozostaje w nim lizyna.

      Usuń
    2. Podaj link do takiego naukowego stwierdzenia (chodzi mi o link do opisu badań, nie do wywiadu).

      Usuń
    3. Pomyszkuj, a sama znajdziesz...

      Usuń
  11. Świetny artykuł Olimpio. Jajko na miękko z rana stawia na nogi.

    OdpowiedzUsuń